Gayrimenkul sektörü dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ekonominin lokomotifi konumundadır. Gayrimenkul ve ona bağlı olarak inşaat sektörünün 250 sektörü ve 6 milyon çalışanı doğrudan etkilediği ülkemizde kabullenilmiş bir gerçektir.
Elektronik ticaret ya da kısaca e-ticaret, ticaretin elektronik ortamda yapılması kavramıdır. Özellikle 1995 yılından sonra internet kullanımının artmasıyla ortaya çıkan bu kavram, mal ve hizmetlerin üretim, tanıtım, satış, sigorta, dağıtım ve ödeme işlemlerinin bilgisayar ağları üzerinden yapılmasını sağlayarak, uluslararası ticaret dahil olmak üzere bir çok alanda ticari hacmin genişlemesine neden olmuştur.
Günümüzde internet kullanıcılarının ve web sitesi sayısının hızla artması, giderek daha fazla girişimcinin de cesaretle bu alana yönelmesini sağlamıştır. Başlangıç itibariyle dükkan veya ofis tutma, eleman istihdam etme gibi zorunlulukları olmayan bu ticaret şekli, az sermayesi olan girişimcilerin bile hayallerini gerçekleştirecek kapıları kendilerine açmıştır. Şimdi dünyanın sayılı e ticaret platformlarının ve girişimcilerinin hikayelerine baktığınızda başlangıçtaki kısıtlı imkanlarına rağmen, azim ve vizyonlarının desteklediği yolculukta e-ticaret sayesinde nasıl devleşebildiklerini görmektesiniz…
Elektronik ticaret sadece bireysel girişimcilerin değil, ülkelerin de ekonomik akışlarını, idari yapılarını ciddi etkileyen bir güç ve potansiyele sahip olmuştur. TÜBİSAD’ın geçmiş yıllarda üyelerine yönelik hazırladığı bir raporda, elektronik ticaretin dönüştürücü gücüne işaret edilmektedir. Mikrodan makroya giden bir yaklaşımla değerlendirildiğinde, önce girişimcilerin ve işletmelerin büyümesini sağlayan bu yeni nesil ticaret anlayışı, yerel ve global ekonomilerin hızlı ticaretine ve büyümesine imkan tanımıştır.
E ticaretin işletmelere ve ekonomiye faydaları
Önce e ticaretin işletmeler üzerindeki faydalarına değinelim, bu aslında e ticaretin yapısı ve gelişimini de daha rahat anlamamızı sağlayacaktır:
Ekonomide önemli bir katalizör olarak elektronik ticaret
Tüm bu gelişmelerle e ticaret başlı başına bir sektör olarak ekonomide önemli bir katalizör görevi üstlenmiştir. Öyle ki, 2023 yılının sonuna kadar dünya çapında elektronik ticaret satışlarının toplam 6.3 trilyon dolar hacmine ulaşması bekleniyor. Türkiye’deki e-ticaret sektörünün ise 2022 ve 2025 yılları arasında ortalama olarak yüzde 20 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor.
Elektronik ticaretin hiç de gözardı edilemeyecek sözkonusu ekonomik etkileri, dünyadaki geleneksel ticaret anlayışından yeni ekonomiye geçiş sürecinin hızlanmasına sebep olmaktadır. Bu etkilerin ekonomilere olan olumlu katkıları ülkelerin elektronik ticaretin gelişmesi yolunda sürekli olarak yeni önlemler alması ve düzenlemelere gitmesi ile doğru orantılıdır.
E ticaret nasıl yapılmalı?
Aslında bir çok kaynakta e ticaretin adım adım nasıl yapılacağı konusuna değinilmektedir. Hatırlatma amacıyla burada biz de yer verelim:
Önce kendinize iyi bir iş fikri bulun.
Bu fikri gerçekleştirecek iş modeline karar verin.
Markanızı oluşturun ve şirketinizi kurun.
Kendinize bir e ticaret altyapısı seçin. (E ticaret altyapısı işletmelerin web sitelerini, pazarlamalarını, satışlarını, işlemlerini yönetmelerine olanak sağlayan yazılım uygulamasıdır. Seçiminizi yaparken performanslı e-ticaret altyapılarını araştırın.)
Domain ve hosting edinin. (Domain yani alan adı, bir web sitesinin internetteki adı ve adresidir. Bu adres olmadan bir internet kullanıcısı web sitesine sadece IP adresiyle ulaşabilir)
Kargo, sanal post ve lojistik anlaşmalarınızı yapın.
E ticaret sitenizi tasarlayın.
Dijital pazarlamaya başlayın.
Çok kanallı satış için Pazar yerlerine entegre olun. Bunun için e ticaret satış kanallarını önceden araştırmanızda fayda var. Ama tabii ki öncelikle siz de bir nihai tüketici olduğunuz için aşina olduğunuz, performansını bildiğiniz Pazar yerlerini araştırarak işe başlayabilirsiniz.
Son adımda ise dışa açılın ve e-ihracat ile işlerinizi büyütün.